Het project iSHRINK heeft tot doel de Europese eilandscholen met elkaar te verbinden om een ​​innovatief onderwijs te creëren gebaseerd op duurzaamheidsuitdagingen. Met andere projectpartners uit IJsland, Nederland, het VK, Spanje en Griekenland, zal het project de topuniversiteiten samenbrengen om te werken aan onderwijs en duurzaamheidswerk met eilandscholen om samen het leermateriaal te creëren dat de nadruk legt op leerlingen ‘ actief burgerschap en de duurzame toekomst van hun eilanden. Op 30 november vond de kick-off meeting met onze partners digitaal plaats.

Partner: Gymnasium of Astypalaia

Voor Island Schools is de projectpartner het Gymnasium of Astypalaia – een kleine middelbare school op het eiland. De leeftijden van de leerlingen op de school variëren van 13-18 jaar. De school stelt creativiteit als hun belangrijkste rol en ze zijn er sterk van overtuigd dat studenten moeten leren door te doen, en dat ze een meer traditioneel academisch curriculum moeten volgen. Hun belangrijkste doel is om een ​​aantrekkelijkere en aantrekkelijkere school te hebben.

Als een van de twee eilandscholen in het consortium van Island Schools, zal het Gymnasium van Astypalaia een testcase en een ambassadeur zijn die andere eilandscholen in heel Europa vertegenwoordigt. Ze brengen ook een brede ervaring met het werken aan duurzaamheid in het project – hun vorige project was het “Fish Forward Project” samen met het WWF. Het was een door de EU medegefinancierd project met als doel meer ecologische, sociale en economische duurzaamheid in de visserij, visteelt en de consumptie van zeevruchten te bevorderen.

Leerlingen uit Astypalaia en uit De Jutter in Nederland, de andere partnerschool in het project, krijgen de kans om elkaar te bezoeken gedurende twee leerweken, gepland voor 2022 en 2023. Leerlingen werken ook samen met universitaire onderzoekers en andere toekomstige experts. met beleidsaanbevelingen voor de toekomst van hun eilanden en scholen. Ze krijgen de kans om deze op Europees niveau te presenteren tijdens de eindconferentie van het project in 2023.

Het eiland Astypalaia

Astypalaia zelf is een pittoresk eiland gelegen in de Egeïsche Zee en behoort tot de Dodekanesos eilandengroep. De kustlijn van Astypalaia is rotsachtig met baaien en stranden. Een kleine strook land verdeelt het eiland in twee delen. Er zijn verschillende kleine eilanden in het zuidoosten en westen van Astypalaia. Het eiland trekt vooral toeristen vanwege de unieke vlinderachtige vorm en de Cycladische architectuur (kubieke witgekalkte huizen en kerken met blauwe ramen, smalle steegjes en houten balkons). Dat is de reden waarom, hoewel het eiland slechts ongeveer 1300 mensen telt, het jaarlijks ongeveer 70.000 toeristen trekt.

Het eiland is onlangs in het nieuws gekomen als onderdeel van een pilot project met autofabrikant Volkswagen. Volgens Volkswagen ligt het aantal voertuigen hier rond de 1500 – meer dan de bevolking. Het bedrijf realiseerde zich het potentieel van het eiland en heeft een deal gesloten met de Griekse overheid om te investeren in een proefproject voor elektrische mobiliteit. In feite wordt het huidige transportsysteem vervangen door een elektrisch systeem. Om specifieker te zijn, Volkswagen zal Astypalaia uitrusten met elektrische voertuigen, hernieuwbare energieopwekking en diensten zoals het delen van voertuigen en / of het delen van ritten zullen meer worden aangemoedigd.