Deal4EU ambassadeurs op bezoek in Leeuwarden!

Eind mei mochten we jonge ambassadeurs ontvangen van het Deal4EU-project, afkomstig uit Spanje, Italië, Montenegro, Cyprus, Bulgarije en Slovenië.
Het tweedaagse programma begon met Anne Graswinckel die een ideeënworkshop gaf, en de deelnemers leerden wat zij op individueel niveau kunnen doen om Europa duurzamer te maken.

Na de lunch werden de deelnemers uitgenodigd bij BOSK, waar de groep hoorde over het project en de sociaal-ecologische impact ervan op de stad. Na een gesprek met de vrijwilligers ter plaatse gingen de deelnemers mee het wandelbos in. Helaas moest de groep vanwege de weersomstandigheden vroegtijdig stoppen, maar de kunstenaar die BOSK maakte, kwam ons vertellen over zijn project, het idee erachter en beantwoordde alle vragen. Op deze ongeplande manier hebben de deelnemers hun speurtocht voltooid, waarbij ze op zoek moesten naar lokale initiatieven (maar in plaats daarvan vonden de lokale initiatieven hen!).
En de dag werd afgesloten met een partnerbijeenkomst en de deelnemers vertelden iedereen over hun lokale activiteiten!

Dag 2 van het programma begon in het plaatselijke FabLab, waar de deelnemers leerden over de plaatselijke initiatieven en hoe afval kan worden omgezet in nuttige voorwerpen. Na de presentatie van het FabLab werd een wedstrijd gehouden, waarbij iedereen werd gevraagd om ongebruikte spullen te verzamelen die in de ruimte lagen (spullen die overbleven na het 3D-printen, lasersnijden, enz.) en daar een nuttige uitvinding van te maken. De deelnemers maakten van alles, van pillendoosjes van flessendoppen tot een deurdecoratie en zelfs een drinkspel van wat een normaal mens als “afval” zou beschouwen. Iedereen lunchte op een boot terwijl ze naar de WaterCampus Leeuwarden voeren, waar de Scavenger Hunt voor lokale evenementen werd voortgezet. De deelnemers kregen een introductie over de Campus zelf, maar ook over waarom water zo belangrijk is in Leeuwarden (want Leeuwarden is de “Capital of Water Technology”!). De bijeenkomst werd afgesloten met een diner en een “afscheid” van alle partners.