Friesland College en Learning Hub Friesland vragen aandacht voor de gig economie: een arbeidsmarkt waar zzp schap de norm is

Op donderdag 10 maart kwamen zzp’ers, studenten, docenten en beleidsmakers bij elkaar na te denken over de gig economie. Met de aanhoudende groei van het aantal zzp’ers ontvouwt zich een gig economie, waarin tijdelijke inhuur de norm is. Banen maken plaats voor projecten: zelfstandige ondernemers vervangen vaste medewerkers. Digitale platforms versnellen dit proces door vraag en aanbod te matchen.

Maar waar begint de definitie zzp’er en waar houdt hij op? Een van de sprekers tijdens het event was  Frank Alfrink, voorzitter van ZZP Nederland, een stichting die de belangen van zzp’ers in politiek Den Haag behartigd. Met een fragment van Arjen Lubach over de definitie van zzp’er begon Franks verhaal luchtig. Maar het begrip zzp’er is een belangrijk startpunt als we na gaan denken over hoe beleid en onderwijs voor studenten eruit moet zien in de toekomst. 


(Je kunt de volledige video hier bekijken)

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er bijna 1,5 miljoen zzp’ers in Nederland. Frank Alfrink legt uit: “Hieronder vallen ook mensen onder die naast hun vaste baan klussen doen of bijvoorbeeld fietskoerier zijn bij Deliveroo. Als je werkt voor Deliveroo, krijg je je ritten, fiets en werkkleding aangeleverd door het bedrijf. Ook bepaald Deliveroo je tarief. Ben je dat wel zelfstandig ondernemer? Of als het algoritme van Uber je werk gepaald, heb je dan nog wel eigen inbreng of ben je eigenlijk gewoon een werknemer? Belangrijk om in overweging te nemen bij de definitie van zelfstandig (zonder personeel) is de vraag ‘voor wie werk je?’. Ben je afhankelijk of ben je in staat je eigen voorwaarden te bepalen?”

Frank benadrukt dat deze definitie ontzettend belangrijk is wanneer er beleid voor zzp schap gemaakt wordt met allerlei fiscale en juridische consequenties zoal het afschaffen van de startersaftrek of het verplichten van een Arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Daniel Tuem, een echte Gigger die toekomstworkshops geeft aan nieuwe Nederlanders en als Migrant Community Mediator allerlei verschillende klussen oppakt was de tweede spreker tijdens het event. Daniel kwam 5 jaar geleden vanuit Eritrea naar Nederland en staat sinds een jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. “Naast kunnen doen wat je hart je ingeeft heb ik ook veel moeten leren als zelfstandige. In Nederland zijn veel regels en gaat alles anders dan ik in mijn geboorteland gewend was. Belasting betalen, facturen sturen, prijzen van andere zpp’ers waar je mee samenwerkt betalen, het was allemaal nieuw voor me. Voor mij betekent zzp’er zijn ook vrijheid. Ik werk nu aan een film over de vlucht vanuit Eritrea en je weg vinden in een nieuw land. Ik kan mijn creativiteit hierin kwijt.” Aldus Daniel Tuem.

Naast het voorbereiden van mbo studenten om deze veranderende omstandigheden in het project enteringthegigeconomy.eu  hebben Friesland College en Learning Hub Friesland de volgende stap gezet. Samen met de Gemeente Leeuwarden en Friese Poort kijken we naar hoe beleid, zowel van gemeentes maar ook van scholen, afgestemd kan worden op deze veranderende arbeidsmarkt met het project Giggin’ Policy.

Meer weten? Neem contact op met

Erna van der Werff via erna@learninghubfriesland.nl  

Hanneke Trul via H.Trul@fcroc.nl