Island Schools/ iSHRINK: Een Studenten-competitie voor Duurzame Ontwikkeling op de eilanden

Onze Griekse partners in de Island Schools-project hebben samengewerkt met het Network of Sustainable Islands (DAFNI) om de eerste studentencompetitie genaamd “Our Islands, Lighthouses for Sustainable Development” digitaal te organiseren, en de prijzen werden uitgereikt tijdens de prijsuitreiking op dinsdag, 15 juni 2021.

De competitie werd georganiseerd tussen de samenwerking van DAFNI met de lokale overheid en de academische gemeenschap. De wedstrijd verwelkomde meer dan 230 studenten en 50 docenten van 28 gymnasiums en lyceums van 22 eilandgemeenten – ze zijn allemaal lid van DAFNI.

Het doel van de competitive was om de studenten te inspireren met de idee en kaders van de “Smart Islands” en de “United Nations Sustainable Development Goals”.

Tijdens de “journey”, kregen studenten de kans om de manier en de uitdagingen van de uitvoering van openbare werken te begrijpen, wat hen aanmoedigde om innovatieve ideeën te ontwikkelen voor projecten van algemeen nut voor hun eilanden. Daarnaast was het voor de lokale overheid ook een goede gelegenheid om te luisteren naar de voorstellen en dromen van jongeren voor duurzame ontwikkeling van hun leefomgeving.

In totaal hebben de scholen 32 afgeronde projectvoorstellen uitgewerkt op de volgende gebieden:

  • Productie en beheer van schone energie
  • Duurzaam vervoer
  • Cyclisch afvalbeheer
  • Cyclisch waterbeheer.

Uiteindelijk zijn er 8 Uitvoeringsprijzen en 4 Innovatieprijzen uitgereikt.