Desiderius Erasmus, een van de grootste denkers uit de Nederlandse geschiedenis. Schilderij door Hans Holbein de Jonge.
Elk jaar trekken enkele tienduizenden Nederlandse studenten de grens over om in het buitenland een deel van hun opleiding te volgen of stage te lopen. Mede dankzij Europese subsidies is het zogeheten Erasmus-programma voor veel jongeren een eerste uitgebreide kennismaking met het leven in een andere omgeving dan de onze.
Het uitwisselingsprogramma bestaat al sinds 2014 en loopt nog zeker door tot 2027. Officieel is Erasmus bedoeld om jonge mensen in Europa beter voor te bereiden op een internationale arbeidsmarkt. Maar los van het economisch belang is de internationalisering ook van belang om studenten ‘intercultureel begrip’ bij te brengen en op te leiden voor ‘een zinvolle deelname aan de democratische samenleving’. Iedereen zou de kans moeten krijgen om naast de moedertaal twee andere talen te leren spreken, staat ook nog in het programma.
In 2022 maakten in totaal 1,2 miljoen studenten gebruik van de uitwisselingsmogelijkheid. Erasmus is daarmee in relatieve stilte een van de grote successen van de Europese Unie. Jonge generaties die elkaar treffen in een internationale omgeving, die elkaars gewoonten, normen en waarden leren kennen en er lol mee kunnen maken: het is een prima recept voor wederzijds begrip.
Deze week verscheen een onderzoek naar de effecten van een multiculturele studentenpopulatie op universiteiten op de Nederlandse studenten. Alleen al de aanwezigheid van internationals maakt de Nederlandse student ruimdenkender en socialer, concluderen onderzoekers van de Rotterdamse Erasmus Universiteit en Universiteit van Tilburg.
Dit onderzoek is vooral bedoeld om een rol te spelen in de binnenlandse discussie over het beperken van de toestroom buitenlandse studenten naar Nederlandse universiteiten en hogescholen. Het is al eerder gezegd: voor een regio als Friesland is de inbreng van buitenlandse studenten juist een mooie manier om opleidingen in de lucht te houden waarvoor anders te weinig studenten zouden zijn (als gevolg van onze krimpende bevolking). Maar dat het ook nog eens ruimdenkendheid bevordert is in deze tijd extra waardevol.
Lees het originele artikel hier: In de geest van Erasmus reizen studenten Europa door en worden ze ruimdenkender | LC commentaar – Leeuwarder Courant
Door Maarten Pennewaard • 13 juli 2024, 12:01