Learning Hub Friesland in “Simmerskoalle Flaaks 2021”

Gisteren nam Learning Hub Friesland deel aan het evenement “Simmerskoalle Flaaks 2021” in het kader van ons project Craft Your Future project samen met House of Design en Friesland College. Het zomerschoolevenement vond plaats in een schuur in Oosternijkerk, Friesland tegenover een bloeiend vlasveld. De dag stond in het teken van de duurzame ontwerpmogelijkheden van vlas, een traditioneel gewas in Friesland dat een comeback probeert te maken.

Introductiebord op weg naar de bestemming van het evenement

De dag begon met een welkom door wethouder Jelle Boerema van de gemeente Noard-Oost Fryslan, gevolgd door presentaties van de vertegenwoordigers van alle bij de dag betrokken organisaties en boeren.

Daarna kregen we de kans om ons Erasmus+ project “Craft Your Future” aan iedereen te laten zien. We lieten hen ook het Craft Game zien, onderdeel van ons studentenmateriaal, dat voor het eerst werd gebruikt tijdens de “Craft Your Future Makeathon” begin mei 2021. Het spel kreeg positieve feedback van de deelnemers, waarbij spannende circulaire productideeën die ambachten, technologie en duurzaamheid combineren aan de rest van de groep werden gepitcht.

De middag stond in het teken van vieze handen krijgen! We kregen de kans om aan verschillende traditionele ambachten mee te doen of ze te bekijken: zeep maken met Hester van Learning Hub Friesland, vlas tot vezels verwerken met behulp van traditionele machines, manden vlechten en tot slot lijnzaadolie maken van vlaszaad.

Vlas verwerken tot vezels met behulp van traditionele machines
Machinaal vervaardigen van olie uit lijnzaad
Met de hand olie maken uit vlaszaad

We sloten de dag af met toekomstplannen voor het vlasproject en wat inspiratie van designexpert Thomas Eyck, die ons enkele voorbeelden liet zien van hoogwaardige Nederlandse designproducten, geïnspireerd op en gemaakt van vlas.

De dag was een groot succes, waarbij ons werk van Craft Your Future onder de aandacht werd gebracht en nieuwe contacten en toekomstplannen werden gelegd. Wie wist dat vlas zo interessant kon zijn?