PROGRAM-project wilt jongeren inspireren door middel van Makerspaces

Europese organisaties bundelen hun krachten om jonge ongemotiveerde mensen te inspireren door te leren en te experimenteren in Makerspaces.

Over de hele wereld verschijnen steeds meer Makerspaces. En dat is geen verrassing. Maken is essentieel voor wat het betekent om mens te zijn. Er is iets unieks aan het maken van tastbare dingen. Creëren is niet alleen een ‘leuke’ bezigheid; het transformeert, verbindt en geeft kracht. Dit is precies de reden dat 7 onderwijspartners uit België, Nederland, Spanje en Litouwen de handen ineen sloegen om makerspace open te stellen voor jongeren die op het punt staan ​​met school te stoppen en deze groep individuen actief te betrekken bij de Makerspaces. Hoe kan makerspaces hen motiveren en in staat stellen controle te nemen over hun persoonlijke en professionele leven?

De partners van het PROGRAM-project tijdens de kick-off meeting in Cuenca, Spanje.

In november 2019 kwamen de partners van het PROGRAM-project samen in Fab Lab Cuenca om de aanpak te bespreken. De eerste stap om de impact van Makerspaces op het leren van studenten, de ontwikkeling van hun ondernemersvaardigheden en hun persoonlijke ontwikkeling te vergroten, is het inventariseren van vergelijkbare succesvolle benaderingen in Europa. Dit zal resulteren in een gids met beste praktijken en de basis vormen voor de ontwikkeling van workshops en curricula in het PROGRAM-project.

Naast hoofdpartner VIVES, Spes Nostra en Rhizo uit België, Friesland College D’Lab en de Learning Hub Friesland Foundation uit Nederland, nemen Fab Lab Cuenca uit Spanje en M Lab Vulius uit Litouwen deel aan het project.