De ondervertegenwoordiging van vrouwen in STEAM (Wetenschap, Technologie, Engineering, Kunst en Wiskunde) is een significant probleem, dat culturele, onderwijskundige en structurele ongelijkheden weerspiegelt. Deze kloof is meer dan een uitdaging voor vrouwen; het is een verlies voor maatschappelijke en innovatieve vooruitgang. Diverse werkkrachten zijn cruciaal voor innovatie, besluitvorming en probleemoplossing, vooral in het digitale tijdperk dat technische vaardigheden, creativiteit en kritisch denken vereist.

Wereldwijd vormen vrouwen slechts 35% van de studenten in hoger STEM-onderwijs, met slechts 3% in de techniek. In de Europese Unie vertegenwoordigden vrouwen in 2015 slechts 25% van de onderzoekers. Deze genderdiscrepantie vereist strategische en vroege interventies, aangezien meisjes na de leeftijd van 12 jaar de neiging hebben om hun interesse in STEM te verliezen.

Innovators worden niet alleen geïnspireerd, maar ook uitgerust met vaardigheden en netwerken om uit te blinken. Door gebruik te maken van Fab Labs – innovatieve centra voor digitale fabricage en technologie – streeft het project ernaar een inclusieve cultuur te vestigen waar meisjes en vrouwen gelijkwaardig vertegenwoordigd en versterkt zijn. Ons doel is het creëren van een transformatief educatief ecosysteem door middel van inventieve leertrajecten, mentorprogramma’s en ondersteuningsnetwerken.

FabConnectHer, een project waarbij organisaties uit Nederland, Ierland, Spanje, Portugal en IJsland samenwerken, brengt diverse culturele contexten samen om de genderkloof in STEAM aan te pakken. Fab Labs dienen als de basis van het project, waarbij ze niet alleen state-of-the-art apparatuur bieden, maar ook een veilige, inclusieve omgeving waar jonge meisjes en vrouwen vrijuit kunnen innoveren.

Het voornaamste doel van het project is toekomstige vrouwelijke innovators in STEAM te versterken door middel van onderwijs of ondernemerschap:

  • Flexibele, hoogwaardige materialen creëren, inclusief drie onderwijsprogramma’s voor verschillende leeftijdsgroepen.
  • Mentorprogramma’s aanbieden door meisjes te koppelen aan vrouwelijke STEAM-professionals.
  • Realistische voorbeelden gebruiken om leerlingen te inspireren en te activeren.
  • Samenwerking en kennisuitwisseling faciliteren onder FabConnectHer docenten.

Het project bevindt zich momenteel in de beginfase. Blijf op de hoogte voor aanstaande updates.

Project Partners

D'Lab (Firda)
Learning Hub Friesland
Momentum
The Enterprise Lab (Creative Spark)
Fab Lab León (Fundación Telice Magnetic Anomaly)
VIVA Lab Porto (Tinker City Associação)
Fab Lab Reykjavik

Project Funders