In een wereld waar gelijkheid de norm zou moeten zijn, moet elk kind en elke jongere, ongeacht hun achtergrond, gelijke toegang hebben tot kwalitatief onderwijs en de kans om hun toekomst vorm te geven. Helaas tonen studies aan dat onze samenleving wordt geteisterd door aanzienlijke ongelijkheid, zowel sociaal als economisch, die zijn verergerd door de COVID-19 pandemie, vooral voor sociaal kwetsbare kinderen.

Het Weekend School project streeft naar een wereld waar kinderen de kans krijgen om verschillende beroepen te verkennen en in contact te komen met individuen uit diverse sectoren en bedrijven. Via deze ervaringen kunnen ze een beter begrip krijgen van de wereld en de eindeloze mogelijkheden die deze biedt. Het langetermijndoel van het project is om Weekend School onderwijs in heel Europa te vestigen en de barrières die momenteel kansen voor jongeren beperken, aan te pakken.

De Weekend School gaat verder dan louter academische prestaties of het maken van huiswerk. Het Weekend School project gebruikt een informele aanpak die de unieke talenten en passies van elk kind koestert. Het project begon met de Weekend School in Sneek, Friesland, en het ultieme doel is om Weekend School onderwijs toegankelijk te maken in heel Europa. Op deze manier streeft het project ernaar niet alleen mogelijkheden en kansen te vergroten, maar ook een ondersteunend netwerk voor kinderen en jeugd te bieden, waardoor het risico van vroegtijdig schoolverlaten wordt verminderd.

Gedurende de looptijd van het project gaan de project partners nieuwe Weekend Scholen op richten in de partnerregio’s en zal het projectconsortium verschillende hulpmiddelen ontwikkelen om dit te ondersteunen, evenals anderen die een Weekend School willen opzetten:

  • Weekend School Set-up-handboek: Een uitgebreide gids die is ontworpen om individuen en organisaties te helpen bij het opzetten van Weekend Scholen in hun gemeenschappen. Het handboek biedt inzichten, praktische tips en stapsgewijze instructies om met succes een weekend schoolprogramma te lanceren en te beheren.
  • Self Quick Scan Tool: Een beoordelingsinstrument waarmee u eenvoudig onderzoek kunt uitvoeren om de haalbaarheid en ondersteuning te bepalen voor het opzetten van een Weekend School in uw gemeente, school of organisatie. Identificeer kansen en uitdagingen, vergelijk resultaten en ontdek gebieden voor verbetering.
  • Taal Spellen Portfolio: Deze toolkit bevat boeiende taalspellen die samenwerking, woordenschatuitbreiding en wederzijds leren onder studenten bevorderen.
  • Internationaal Weekend School Platform & Community: Dit platform zal dienen als een centrum voor Weekend School leraren, organisatoren en enthousiastelingen. Het vergemakkelijkt het delen van kennis, beste praktijken en wetenschappelijke informatie en biedt praktische hulpmiddelen en mogelijkheden voor Weekend Scholen om internationaal verbinding te maken.

Blijf op de hoogte voor updates over wanneer deze hulpmiddelen beschikbaar zullen zijn en andere nieuwsberichten.

Project Partners

Stichting Weekendschool Sudwest-Fryslan
CATALCA ILCE MILLI EGITIM MUDURLUGU
Comitato d’Intesa ODV
FAM Y LIAS. Recursos para la diversidad. Sociedad Cooperativa
B-LIVE
Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
Learning Hub Friesland

Project Funders