Het project zal scholen, Wikipedia-stichtingen en taalorganisaties in minderheidstalen in Europa samenbrengen om Wikipedia te gebruiken als een instrument om digitale geletterdheid, sociale betrokkenheid en taalvaardigheden aan te leren. Er zijn te weinig Wikipedia-artikelen over vrouwen en te weinig in minderheidstalen.

Onze aanpak leerlingen zullen begeleid worden door het proces van het onderzoeken van vrouwen die nog niet voorkomen op Wikipedia en het schrijven van artikelen over hen in hun nationale en minderheidstalen winkel om deze balans te vinden. In het proces zullen ze essentiële digitale en onderzoeksvaardigheden verwerven, plus meer vertrouwen in het gebruik van hun minderheidstaal, en bijdragen aan de online aanwezigheid van hun taal.

WikiWomen pakt daarom een ​​aantal werkelijk Europese en mondiale uitdagingen voor de komende jaren aan: de behoefte aan digitale vaardigheden en geletterdheid, de positie van de kleinere en minderheidstalen van Europa, de noodzaak om meertaligheid te integreren in alle schoolcurricula, en het belang van gendergelijkheid , niet alleen in de samenleving, maar ook in de informatie waartoe we toegang hebben. Dit zijn urgente onderwerpen in alle drie onze partnerregio’s (Friesland, Baskenland en Ierland) en ver daarbuiten.

Generaties die nu opgroeien, zijn gewend aan het idee dat ze de informatie van de wereld constant beschikbaar hebben via de smartphone op zak. Deze overweldigende hoeveelheid informatie creëert echter nieuwe vaardigheden die moeten worden geleerd: hoe u betrouwbare informatie kunt vinden, hoe u online gevonden informatie kunt verifiëren, hoe u de relevante informatie kunt vinden die u nodig hebt en waar u informatie kunt vinden als deze niet digitaal beschikbaar is. Het schrijven van een Wikipedia-artikel biedt leerlingen een geweldige manier om deze vaardigheden te leren, door zowel online als offline bronnen te gebruiken en te citeren, en door zelf het proces te zien van het online publiceren van werk dat zelf als een bron van informatie voor anderen zal dienen.

Project Partners

Stichting Algemiene Fryske Underriocht Kommisje Af û k
Learning Hub Friesland
Fryske Akademy
Wikimedia Ireland
Col á iste Oiriall
Euskal Wikilarien Kultura Elkartea
Gobierno Vasco

Project Funders

ERASMUS