Story Valley gaat naar Edinburgh

Fries initiatief, om UNESCO-kennis te koppelen aan beroepsonderwijs, gaat van start in Schotland.

European MBO schools and UNESCO Cities of Literature met in Edinburgh Scotland for a joint initiative aimed at improving the literacy of MBO students and to teach them about each other’s heritage and culture.

Edinburgh, de hoofdstad van Schotland en oprichter van de UNESCO Cities of Literature, was op 27-29 oktober gastheer van de eerste ‘live’ bijeenkomst van het Erasmusproject Story Valley, De gemeenteraad van Edinburgh, samen met het Edinburgh College, verwelkomde Story Valley partners uit drie andere Europese UNESCO Cities of Literature – Leeuwarden (NL), Ljubljana (SL) en Nottingham (GB).

Het Europese project ‘Story Valley’ laat MBO-studenten uit Friesland, studenten uit Europa en migranten op een inspirerende manier kennismaken met elkaars erfgoed (verhalen) en versterkt tegelijkertijd hun taalvaardigheid. Story Valley gebruikt de kracht van deze verhalen en creativiteit als motor om cultureel erfgoed te behouden en te verrijken met de verhalen van andere culturen.

Story Valley is in 2019 in Leeuwarden ontstaan, nadat de stad was benoemd tot UNESCO City of Literature. Learning Hub Friesland (LHF) zag enerzijds de kennis die het UNESCO-netwerk heeft en anderzijds de uitdagingen die het beroepsonderwijs in Nederland en Europa heeft met het alfabetiseringsniveau van hun studenten. Veel studenten bereiken na hun afstuderen pas het basistaalniveau en ondervinden later problemen in hun beroep.

Ook viel op dat het netwerk van UNESCO Cities of Literature vooral verbindingen had met het hoger onderwijs en weinig of geen verbindingen met het beroepsonderwijs. Daar moest verandering in komen! Het projectvoorstel Story Valley werd in samenwerking met het Friesland College en New Noardic Wave, geschreven, vervolgens door het Europese Erasmusfonds met 86 punten (van de 100) beoordeeld en voor 3 jaar gefinancierd.

Het bezoek bracht de literaire sector, culturele partners en het beroepsonderwijs van de stad samen – Edinburgh College, Edinburgh UNESCO City of Literature, Scottish Poetry Library, Edinburgh International Book Festival (EIBF) en het Scottish Storytelling Centre.

Tijdens het driedaagse programma bezochten de partners van Story Valley het Edinburgh College om het project in actie te zien, ervaringen uit de praktijk te delen en mogelijke samenwerkingen te verkennen. Ook werd het Scottish International Storytelling Festival bezocht en werden vertegenwoordigers van innovatieve projecten in de stad geïnterviewd. Voorbeelden hiervan zijn: Super Power Agency, een creatief schrijfprogramma dat schrijven gebruikt om zelfvertrouwen op te bouwen bij moeilijk bereikbare 8- tot 18-jarigen in Edinburgh; het project Creative Words for Well-being van de Scottish Poetry Library; Street Reads Library, een veilige ruimte die daklozen in contact brengt met boeken; het Digital Storytelling project van de Scottish Book Trust; en het Citizen Project van de EIBF.

Het programma werd afgerond met een lichtshow op 28 oktober toen de Granton Gasholder, die onlangs in samenwerking met het Edinburgh College tot leven werd gewekt, werd verlicht in de kleuren van Story Valley.

Het Story Valley initiatief wordt gefinancierd door de ERASMUS+ Program of the European Union.

____________________________________________________

Aanvullende informatie
https://www.storyvalleyacademy.com/

De social mediakanalen:
https://www.facebook.com/storyvalleyerasmus 
https://www.youtube.com/channel/UCFgosgtYnOweBr01TUfffJQ/videos

Partners Story Valley Leeuwarden
Learning Hub Friesland Foundation
Friesland College
New Nordic Wave

Europese Partners Story Valley
Edinburgh City Council
Edinburgh College
Nottingham UNESCO City of Literature (Chairman UNESCO COL)
Ljubljana UNESCO City of Literature (Vice President UNESCO COL)
National Literacy Trust
Multimedia and Graphic Technology Secondary School Ljubljana

Geassocieerde partners van Story Valley in NL
Leeuwarden UNESCO City of Literature
Municipality of Leeuwarden
Province of Friesland
LF2028
The Letterenfonds
UNESCO Netherlands

Voor meer informatie neem contact op met: Hester van der Werff (LHF) +31 655273683