Zonder School Geen Toerisme op Eilanden

Island Schools presenteert Island proof beleidsaanbevelingen voor duurzaam onderwijs

GRONINGEN, 20 Juni 2023

Op 28 juni staan er belangrijke beleidsaanbevelingen in de schijnwerpers tijdens de derde European Rural Geographies Conference. Deze richtlijnen, die speciaal zijn ontworpen voor eilandscholen, stellen innovatieve oplossingen voor om hun unieke uitdagingen aan te pakken.

Het project Island Schools is een Europese samenwerking van verschillende stakeholders, van beleidsmakers tot onderwijsprofessionals. Ze hebben samengewerkt om deze beleidsaanbevelingen te ontwikkelen, met specifieke aandacht voor de unieke omstandigheden van scholen op eilanden.

“De uitdagingen waarmee eilandscholen geconfronteerd worden, zijn complex en divers”, zegt Christina Rundel, promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen en partner in het project Island Schools. “Van vervoer en huisvesting tot het behoud van personeel en de integratie van duurzaamheidsdoelstellingen in het onderwijs, deze beleidsaanbevelingen zijn ontworpen om concrete en haalbare oplossingen te bieden.”

Tialda Haartsen, hoogleraar plattelandsgeografie bij de RUG en eveneens partner in het project, voegt toe: “Eilanden, zoals onze Waddeneilanden, zijn een belangrijke toeristische bestemming. Je ziet het nu het warm weer is: heel Nederland wil wel naar een Waddeneiland. Al die toeristen willen graag eten, drinken en ergens slapen. De toeristische economie op de eilanden kan niet draaien zonder eilandbewoners. En mensen willen écht niet op een eiland wonen als hun kinderen daar niet naar school kunnen. Dus zonder school geen toerisme op de eilanden.”

De beleidsaanbevelingen worden gepresenteerd tijdens de European Rural Geographies Conference, een gerenommeerd evenement dat wordt georganiseerd door de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Een excursie naar de eilandschool en projectpartner De Jutter op Vlieland is ook onderdeel van het programma, waar deelnemers de gelegenheid krijgen om een voorbeeld van een eilandschool in de praktijk te zien.

De beleidsaanbevelingen zijn het resultaat van uitgebreid onderzoek en dialoog met belanghebbenden. De beleidsaanbevelingen zullen vernieuwende en praktische oplossingen aandragen om de unieke uitdagingen waar eilandscholen mee worden geconfronteerd, aan te gaan. Ze zijn gericht op het creëren van een duurzame en veerkrachtige samenleving op eilanden waarbij de school een centrale rol heeft. Ze hebben tot doel de onderwijservaring op eilanden te verbeteren en tegelijkertijd een duurzaam model te bieden dat ook toepasbaar is op andere onderwijscontexten.

“Met deze beleidsaanbevelingen hopen we een nieuwe koers uit te zetten voor onderwijs op eilanden”, aldus Christina Rundel. ” door via Island proofing specifiek naar de eilandcontext te kijken, kunnen we nieuwe mogelijkheden voor groei, ontwikkeling en duurzaamheid ontsluiten.”

De excursie naar Vlieland biedt deelnemers de unieke kans om de geleerde theorie in praktijk te zien en de waarde van deze beleidsaanbevelingen te ervaren. Het eiland Vlieland, met zijn unieke ecosysteem en uitdagingen, biedt een praktisch voorbeeld van de potentie van het innovatieve onderwijsmateriaal wat is ontwikkeld in het project.

“We zijn ervan overtuigd dat deze beleidsaanbevelingen een waardevol referentiekader bieden, niet alleen voor eilandscholen, maar ook voor andere scholen die worden geconfronteerd met vergelijkbare uitdagingen op het gebied van afstand, omvang en duurzaamheid, zoals in krimpende plattelandsgebieden”, voegt Christina Rundel toe.

Voor meer informatie over de Island Schools en hun beleidsaanbevelingen, bezoek https://www.islandschools.eu/. Details over de conferentie en de excursie naar Vlieland zijn te vinden op respectievelijk https://www.ruralgeo2023.nl/ en https://www.ruralgeo2023.nl/fieldtrips.