iSHRINK / Island Schools project gaat van start op een virtueel Vlieland

De kick-off meeting van de Island Schools met onze projectpartners vond digitaal plaats in november 2020. Toch wisten de partners Vlieland, het Nederlandse eiland dat aan het project deelneemt, te ervaren door een virtueel eiland te verkennen met video’s en discussies. De bijeenkomst was vol positiviteit en ambitieuze doelen van alle partners. Het was geweldig om te zien dat iedereen op dezelfde pagina zit. Tijdens de bijeenkomst hebben we besloten om een ​​gemeenschappelijke naam te gebruiken voor alle partners bij het communiceren: Island Schools.

Het eilandscholenproject heeft tot doel de Europese eilandscholen met elkaar te verbinden om een ​​innovatief onderwijs te creëren dat gebaseerd is op duurzaamheidsuitdagingen. Met andere projectpartners uit IJsland, Nederland, het VK, Spanje en Griekenland, zal het project de topuniversiteiten samenbrengen om te werken aan onderwijs en duurzaamheidswerk met eilandscholen om samen het leermateriaal te creëren dat de nadruk legt op leerlingen ‘ actief burgerschap en de duurzame toekomst van hun eilanden.

Onder normale omstandigheden zou de bijeenkomst hebben plaatsgevonden op het eiland Vlieland, een van de Friese Waddeneilanden die in het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee liggen. Het eiland heeft een totale bevolking van ongeveer 1000 inwoners en ligt op ongeveer 2 uur varen met de veerboot vanaf het Nederlandse vasteland. Het eiland experimenteert nu met een nieuwe bootdienst om de school te verbinden met die op andere eilanden – een video van het Nederlandse kindernieuws geeft je een idee van hoe dat werkt!

De partners die deelnemen aan het project zijn experts uit verschillende vakgebieden uit heel Europa. De Ierse partner, University of Akureyri, is een expert op het gebied van leren op afstand en digitale hulpmiddelen voor het onderwijs. De Schotse partner University of Strathclyde heeft ervaring met het geven van eilandonderwijs, aangezien ze al een project met eilandscholen runnen, genaamd Island Explorers. De Spaanse partner, Universitat Politècnica de València, heeft een schat aan kennis over uitdagend leren. De Rijksuniversiteit Groningen zal hun expertise op het gebied van eilanden, duurzaamheid en bevolkingskrimp inbrengen. De Griekse eLearning-experts IDEC gaan samen met ons een online platform voor scholen ontwikkelen, Learning Hub Friesland – die het project coördineert en ervoor zorgt dat alles soepel verloopt. De Jutter en het Gymnasium van Astypalaia – een Griekse eilandschool, vertegenwoordigen vele groepen eilandscholen die zich bij het project zullen aansluiten en ervoor zorgen dat hun behoeften echt tot uiting komen in alles wat het project doet.

In de komende tijd zullen we u op de hoogte houden met meer details over onze partners. Blijf op de hoogte!