Is de gig-economie een bevrijdende nieuwe vorm van zelfstandig ondernemerschap of een nieuwe vorm van uitbuiting?

In het begin werd de term ‘Gig’ vaak gebruikt om te verwijzen naar muzikanten die zouden spelen waar ze maar konden, van plaats naar plaats gingen om betaald te worden voor hun optreden. Een gig-economie vertegenwoordigt tegenwoordig een omgeving waarin tijdelijke posities gebruikelijk zijn en organisaties contracteren met onafhankelijke werknemers voor korte-termijn opdrachten.

Afhankelijk van waar men naar kijkt, vertegenwoordigt de gig-economie ofwel een veelbelovend economisch model dat individuen in staat zou stellen hun volledige potentieel te ontketenen en creatiever te zijn als freelancers; of het is een tijdelijk en ongeschikt ideaal dat door competente beleidsmakers moet worden gereguleerd voordat het te laat is.

Dynamiek verschuift

De dynamiek van de arbeidsmarkt verschuift snel onder invloed van technologische vooruitgang en globalisering. Tegelijkertijd zijn er minder mensen die graag fulltime werken. Bovendien geven steeds meer organisaties geen vaste contracten meer uit. De gig-economie omvat ook (en wordt soms genoemd) de “on-demand-, peer- of platform economy”. Deze economie, belichaamd door bedrijven als Uber, TaskRabbit, Airbnb, Handy en Deliveroo, werkt door marktplaatsen aan te bieden op basis van beoordelingen en betalingssystemen die via apps worden gerouteerd.

De realiteit van ‘optredens’

Ondertussen is er verrassend weinig bekend over de realiteit van ‘optredens’. Is het een bevrijdende nieuwe vorm van zelfstandig ondernemerschap of een nieuwe vorm van uitbuiting? Er is een groeiende behoefte om na te denken over hoe de samenleving omgaat met deze veranderingen op een manier die jongeren beschermt en opvoedt.

De kloof

Daarnaast is opleiding en training (naar werk) vooral opgezet als ofwel een voorbereidende route om een ​​professional (werknemer) te worden. En in de afgelopen tien jaar hebben scholen en opleidingscentra ook steeds meer ondernemerschapstraining opgezet. Deze zijn voornamelijk gebaseerd op het omzetten van een idee in een levensvatbaar bedrijf. Tussen deze twee is er een kloof.

Project Partners

Friesland College, The Netherlands
AGACA, Spain
Vedra City Council, Spain
Formetica, Italy
Municipality of Capannori, Italy
Meath County Council, Ireland
Meath Local Enterprise Office, Ireland

Project Funders